Podcast

Asiantuntijapodcast kaikille viljelijöille

Graincast-podcastissa kuullaan asiantuntijoiden kokemuksia, vinkkejä ja ohjeita viljankäsittelyyn liittyen. Perehdymme jaksoissa mm. viljankuivurien eri lämmitysmuotoihin, niiden turvallisuuteen ja erilaisiin viljelytapoihin.

Voit kuunnella podcastia helposti esimerkiksi SpotifyssaYoutubessa ja kaikissa suosituimmissa podcast-alustoissa.

Kuuntele jaksoja

Jakso 10: Kasviensuojelu

Ensimmäisen kauden viimeisessä Graincast-jaksossa perehdymme kasviensuojeluun. Miten peltokasvit saataisiin kestämään paremmin erilaisia tauteja? Voisiko apu löytyä biopohjaisista valmisteista tai sinisestä valosta? Näistä asioista kertomassa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja Jalli. Jakso on julkaistu 8.9.2021.

Jakso 9: Hiilensidonta

Maatalous kohtaa välittömimmin kaikista toimialoista ilmastonmuutoksesta koituvat edut sekä haitat. Mikä merkitys maaperän hiilivaraston kasvattamisella voisi olla ilmastoon ja kuinka viljelijä tästä voisi hyötyä? Aiheesta keskustelemassa Graincastissa Heikki Ajosenpää ProAgriasta. Jakso on julkaistu 25.8.2021.

Jakso 8: Viljelijöiden edunvalvonta

Kahdeksannessa jaksossa keskustelemme viljelijöiden edunvalvonnasta Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton eli MTK:n edustajan Ari-Pekka Kirjosen kanssa. Mistä MTK:n jäsenmaksut koostuvat, mikä on järjestön suurin haaste tällä hetkellä, miten viljan hintaa saataisiin nostettua? Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastauksen jaksossa. Jakso on julkaistu 11.8.2021.

Jakso 7: Maatalouden investointituet

Tässä Graincast-jaksossa aiheenamme on maatalouden investointituet. Kuka on oikeutettu tukeen, miten hakuprosessi toimii ja voiko hankkeen aloittaa tukipäätöstä odotellessa? Vieraana jaksossa Antti Jaatinen Varsinais-Suomen ELY-keskukselta. Jakso on julkaistu 28.7.2021.

Jakso 6: Maatilavakuutukset

Graincast-podcastin kuudennessa jaksossa keskustelimme maatilavakuutuksista, riskeistä ja vakuutusyhtiön käytännöistä Lähitapiolan riskienhallinta-asiantuntijan Jouni Savolaisen kanssa. Jakso on julkaistu 14.7.2021.

Jakso 5: Kuivureiden paloturvallisuus

Graincastin viidennessä jaksossa keskustellaan palotarkastaja Jaripetri Kinnusen kanssa erittäin tärkeästä aiheesta, eli viljankuivaamoiden paloturvallisuudesta. Kysymme myös pelastuslain parin vuoden takaisen muutoksen tuomista uusista säädöksistä kuivuriuunin nuohouksen suhteen. Jakso on julkaistu 30.6.2021.

Jakso 4: Kuivuriautomatiikka

Graincastissa pureudumme kuivuriautomatiikkaan ja miltä tulevaisuus sen saralla näyttää. Aiheesta keskustelemassa teollisuuden erikoiskonevalmistaja Metecno Oy:n toimitusjohtaja Matti Metsähonkala, joka esittelee myös heidän valmistamansa modulaarisen kuivuriohjauksen mahdollisuuksia. Jakso on julkaistu 16.6.2021.

Jakso 3: Kaksoiskuivaus

Graincastin kolmannessa jaksossa keskustelemme kaksoiskuivauksesta, jossa vilja kuivuu toisessa kuivurissa samalla, kun toinen jäähdyttää, tyhjentää ja täyttyy. Jaksossa vieraana viljelijät Juha-Pekka Vaha ja Tero Mattila, jotka hyödyntävät kaksoiskuivausperiaatetta osakeyhtiömuotoisena JT-Nisu Oy:n kautta. Jakso on julkaistu 2.6.2021.

Jakso 2: Bioenergia kuivurin lämmönlähteenä

Graincastissa jatketaan kuivurien lämmönlähteiden parissa, kun toisessa jaksossa perehdymme biopolttoaineisiin. Ympäristöystävällisillä ja taloudellisilla biojärjestelmillä voidaan polttaa esimerkiksi puuhaketta omasta metsästä kuivurin lämmittämiseen. Jakson vieraana biolämpöratkaisujen valmistaja AlfaFlamen edustaja Ari Inkivaara kertomassa biopolttoaineiden hyödyistä sekä yrityksen tarjoamista tuotteista. Jakso on julkaistu 19.5.2021.

Jakso 1: Kaasu kuivurin lämmönlähteenä

Kaasu yleistyy maatalouden laitteissa kiihtyvällä tahdilla sen tehokkuuden ja hyötysuhteen vuoksi. Kaasu ei tuota palaessaan lainkaan haitallisia päästöjä, vaan palamistuotteena on vain vettä ja hiilidioksidia. Jakson vieraina viljelijä Pekka Heininen jakaa kokemuksiaan kaasupolttimen käytöstä ja säiliönestekaasun toimittaja Kosan Gas Finlandin edustaja Lasse Kaitasalo kertoo kaasun hyödyistä. Jakso on julkaistu 5.5.2021.

Graincastin ensimmäisen kauden jaksot on äänitetty Salossa Raja-Audiossa keväällä 2021. Kysymyksiä, palautetta, ideoita: posti@arskametalli.fi

Jaksojen editointi: Kari Laaksonen / Raja-Audio
Tunnusmusiikki: Teemu Tavén
Juontaja: Jenni Käkönen / Arskametalli Oy
Tuottaja: Arskametalli Oy